Impressions of the ILO Centenary

Impressions of the ILO Centenary – Ann Cattelain, Federgon

Als Legal Director van Federgon, de federatie van de HR-dienstverleners, kreeg ik de kans om het Belgian employer team te vervoegen op de bijeenkomst van de International Labour Organisation, kort gezegd de ILO. De ILO bestaat dit jaar honderd jaar, dus een ideaal moment voor een freshman (of is het freshwoman?). Eigenlijk wist ik niet goed wat mij zou te wachten staan, ik kende de bijeenkomsten van de ILO enkel van het feit dat in juni vaak het sociaal overleg stilvalt omdat een deel van de werkgevers en van de vakbonden dan “naar Genève moet”. Ik had eerlijk gezegd nooit exact begrepen wat zij daar gingen doen en waarom dat zo lang duurde.

Now I know… In Genève komen er meer dan 5000 arbeidsrecht specialisten samen, van letterlijk alle landen ter wereld, het is dan ook bij wijlen een heel kleurrijke bedoening. Elk deelnemend land brengt bovendien een delegatie van werkgevers, werknemers en overheden mee. Ik kan het best vergelijken met een soort internationale NAR.

De dag start van 9-10u met een meeting van de “employers group” waar een update gegeven wordt van de werkzaamheden van de vorige dag. Op donderdag kregen we hoog bezoek. Guy Ryder, de directeur-generaal van de ILO himself kwam de werkgeversgroep toespreken.

D87Ud1hXoAAo4HW

Na de werkgeversgroep gaat iedereen naar “committees”, de vergaderingen lopen doorgaans door tot ongeveer 22u. De reden voor die lange meetings is dat de jaarlijkse bijeenkomst vroeger 3 weken duurde en nu beperkt! wordt tot 2 weken. Ikzelf volgde samen met Sandra en Jan de Committee of the whole, de COW voor de ingewijden. Leek me een magische naam. Het was ook magisch omdat daar de Centenary Declaration of the ILO geboetseerd wordt, het grote werkstuk waar iedereen naar uitkijkt. Wel gingen de werkzaamheden uiterst traag, er wordt keihard onderhandeld. Het woord filibusteren flitste regelmatig door mijn geest. Er zijn honderden amendementen die moeten besproken worden. En de woorden moeten 100% juist zitten, er werd soms zeer lang stilgestaan bij de nuance van 1 woord bv. nemen we revitalize of reinvigorate of re-energize? Wat is in hemelsnaam het verschil? De tekst is dus nog helemaal niet af en de tijd begint te dringen…

Nu, ik ben dagelijks met arbeidsrecht en arbeidsmarkt bezig, maar de materies die bij de ILO behandeld worden zijn toch nog iets anders. Door de wereldwijde invalshoek gaat het daar eerder over thema’s als kinderarbeid, dwangarbeid, discriminatie, vrijheid van vereniging, vrijheid van sociale dialoog, …

En dan was er ook nog het Committee on the application of the standards, een soort internationaal arbeidshof. Annick volgde dit heel professioneel op in naam van de werkgevers. Zie de stukjes over haar werk.

Tegelijkertijd nam Kris zijn rol op in de Committee on violence and harassment in the world of work, heel delicate materie, de landen geraken het niet makkelijk eens over de definities. En dan zijn er ook nog de vakbonden die overal “rights” willen uit distilleren.

Ik heb gemerkt dat er zowel binnen als buiten Europa een groot respect bestaat voor de Belgian employer delegates en dat komt natuurlijk in de 1e plaats door het professionalisme en de jarenlange inzet van het VBO-team.

DY5D6595export-2000

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s