The ILO on the go – busje komt zo door @PaulSoete en @KrikkeDM

Hoe zich verplaatsen in Genève? Niet met de fiets was de eerste observatie. Want nog minder fietsers dan in Brussel. Maar een uit Brussel ingeweken lokale en groene experte in mobiliteit verwees die observatie naar de prullenmand want gemaakt bij regenweer.

20190613_122341export-2000

We laten de fiets dan maar buiten beschouwing om een polemiek te vermijden. Blijft over: te voet, met de tram, met de auto, met een taxi of met de bus. Taxi of Uber kunnen we ook al schrappen. Tenzij je het budget hebt van de Sultan van Brunei slaan die een veel te diep gat in je portemonnee.

De bus, die neem je tot aan het ILO gebouw. Van daar is er een shuttle tot aan het congressen paleis van de Verenigde Naties. Beide gebouwen zijn het toneel van formele en informele vergaderingen en moeten bediend worden tijdens de conferentie.

De gemiddelde capaciteit van de shuttle busjes is ongeveer een 20-tal personen. Ideaal voor verplaatsingen van enkele duizenden deelnemers. De hele dag, met pieken op de middag, kan het shuttle-ballet bewonderd worden. Mensen gaan er zelfs voor in de regen staan. Voor wie al een tijdje niet meer intensief geshutteld had, viel op dat toch heel wat zaken anders zijn sinds de financiële crisis en de aanslagen. Een kaartje of een badge volstaan niet, ook een identiteitsbewijs is nodig . In het busje wordt je aangemaand de veiligheidsgordel om te doen voor vertrek . En de nieuwe in- en uitstap logica lijkt te zijn dat wie eerst instapt vooraan gaat zitten en wie er eerst uit wil achteraan. De ‘daily bulletin’ met het vergaderschema van de dag wordt niet bedeeld aan de shuttle chauffeurs. Zo komt het dat grote groepen mensen in solidair ongenoegen vruchteloos speuren naar een busje na afloop van hun avondmeeting. En zo kom je automatisch bij de laatste optie: te voet. Niet zo’n probleem voor wie de geheimen van de sluipwegen door tuinen en garages heeft ontcijferd maar een behoorlijke inspanning voor wie gepakt en gezakt de volledige weg aflegt.

Workers are seen walking along the Southbank during the morning rush-hour in London, Britain

Tijd om na het opbergen van de paraplu’s, met een vleugje nostalgie aan de Davos shuttles in het sneeuwlandschap te denken en aan die medepassagier die wees op de noodzaak van een gediversifieerde scholing om op weer- en andere omstandigheden te anticiperen:

‘All you’ll never learn at a business school, but should have learned in kindergarten.‘

PS: Er zijn nog geen steps geïntroduceerd bij de VN…

IMG-20190612-WA0003

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s